Tilbake
Nyheter       Golden Slippers Forlag       Utgivelser       Bestille bøker       Lenker       Presse

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

  

 

 


Et gjensyn med det norske Brooklyn
Visste du at det har bodd over 60 000 nordmenn i New York?
At det fantes en et norsk samfunn i den amerikanske storbyen, hvor du kunne få kjøpt fiskeboller og brunost på delikatessebutikkene, og spise kjøttkaker og fårikål på restaurantene? På flere gatehjørner summet norske dialekter, det fantes egen norsk avis og radioprogram, og flere titalls kirker og organisasjoner. I dag er den norske kolonien i Brooklyn historie, men den lever videre gjennom folks minner og historier, og gjennom alle fotografiene derfra.

Boken ”Lapskaus Boulevard” tar deg med på en reise tilbake til den norske kolonien i Brooklyn i perioden 1945-1980. Hundrevis av fotografier gir innblikk i norske innvandreres hverdagsliv, hvordan de bodde og arbeidet, hva de gjorde på fritiden og til fest. Boken tar deg også med på en vandring i den norske hovedgaten, 8th Avenue eller ”Lapskaus Boulevard”, hvor vi besøker norske butikker og serveringssteder, som Sørlandet Restaurant, Pettersens Bakeri og The Nightcap.

Siv Ringdal (f. 1973) er forfatter av boken. Hun er kulturhistoriker, og ga i 2002 ut boken ”Det amerikanske Lista. Med 110 Volt i huset” på Pax Forlag. Ringdal har publisert flere artikler, og laget tre utstillinger om utvandring og arbeidsvandringer mellom Sørlandet og USA.

"Lapskaus Boulevard" er en visuell skildring av det norske miljøet i Brooklyn. Det er fotografiene til noen av de tidligere beboerne i kolonien som er utgangspunkt for boka, og som gir innblikk i hvordan det var å bo i et norsk samfunn midt i metropolen New York.

Tilbake
 
 Snekkere fra Kvinesdal


Sørlandet Restaurant på 8th Avenue.


Utenfor 59th-street-kirka i Brooklyn.